Zelfliefde en waardigheid, en pesten.

zelfliefdezelftekeningWaarom van jezelf leren houden moeilijk kan zijn. Hoe jouw mishandelaar het je lastig maakt. En hoe je zelfliefde weer terugkrijgt!

Op internet kwam ik deze tekening tegen die een patroon beschrijft waarin elk mens terecht kan komen. Een kettingreactie die je afleidt van contact met jouw kracht, jouw waarde en zelfliefde.

Dit zijn, in het kort, de uitgangspunten:

Cirkel 1:
Je wordt geboren met een intense behoefte lief te hebben en geliefd te zijn. Zelfs de meest integere en liefdevolle ouders kunnen deze behoefte niet volledig honoreren. Op een bepaald punt in een zeer jong mensenleven kunnen ervaringen slecht gaan voelen. Je hebt dan nog niet het vermogen daar iets van te begrijpen. De beweging naar cirkel 2 is ingezet.

Cirkel 2:
De ver van perfecte wereld leidt tot verwarring. Een jong kind voelt zich verantwoordelijk voor nare dingen die gebeuren, omdat het nog geen onderscheid kan maken. Dat is verwarrend. Deze verwarring leidt tot zelftwijfel. Een jong kind is niet in staat de verantwoordelijkheid voor narigheid bij volwassenen neer te leggen. Het gaat zichzelf dingen kwalijk nemen. Dat geeft een naar gevoel. Hiermee is de beweging naar cirkel 3 ingezet.

Cirkel 3
Om van dit nare gevoel af te komen, zoekt het kind goedkeuring van anderen. Volgens deze redenering: ‘Als ik erin slaag hun liefde te winnen, dan zal ik mij weer goed voelen en is mijn zelftwijfel en innerlijke verwarring opgelost.’
Dit kan er toe leiden dat een mens zijn hele leven, onbewust, op zoek blijft naar de goedkeuring van anderen en zijn liefde voor de ander wil bewijzen!

De (Serie) pester wroet in bovenstaand mechanisme, en maakt er optimaal gebruik van.
Om optimale schade aan te richten en om in elk geval te zorgen dat een doelwit afgeleid wordt van zijn kracht (de eerste cirkel), opereert de Seriepester in cirkel 2 en 3:

Cirkel 2: Innerlijke verwarring zaaien met ‘Gaslighting’, oftewel ‘gaarkoken’ van de prooi. Met manipulaties als ‘gaslighting’ , een vorm van mentaal misbruik waarin valse informatie wordt gegeven om doelwitten te laten twijfelen aan hun eigen geheugen, perceptie en geestelijke gezondheid. Bijvoorbeeld door glashard te ontkennen dat incidenten zich hebben voorgedaan, of bizarre situaties te creëren om het doelwit te desoriënteren. Innerlijke verwarring zaaien en zelftwijfel aanmoedigen, dus.
Vooral de Gezins -Seriepester richt hiermee maximale innerlijke schade aan omdat zij hiermee al vroeg, meestal bij een zeer jong Doelwit, begint.
Zelftwijfel verlamt. Iemand die daaraan ten prooi is komt niet in zijn kracht (de eerste Cirkel). Dat is precies wat de (Serie) pester, gedreven door jaloezie, wil voorkomen.
De verwarring leidt ertoe dat een doelwit gaat hunkeren naar bevestiging van de omgeving.

Cirkel 3: Het Doelwit’s behoefte aan liefde en goedkeuring van anderen is versterkt door het emotioneel misbruik en psychische mishandeling. De (Serie) pester doet er vervolgens alles aan om op subtiele manier, bijvoorbeeld onder het mom van ‘bezorgdheid’ of ‘verantwoordelijkheid’ (voor het bedrijf, het team, de groep), de reputatie van het Doelwit te schaden. Alles is geoorloofd, als het maar werkt: zwakheden van Doelwit uitvergroten, leugens vertellen over het Doelwit, gedragingen van het Doelwit expres negatief interpreteren, beschamende en vernederende situaties organiseren, waarin het Doelwit bijbehorende emoties toont (verdriet, wanhoop, verontwaardiging, woede), etc. Op deze manier organiseert de pestkop dat het Doelwit niet het begrip, de liefde of de erkenning krijgt waarnaar hij/zij hunkert. Maar juist het tegenovergestelde.

De pestkop veroorzaakt het diepste leed mogelijk door een mens zijn/haar waardigheid af te nemen en liefde en erkenning (te doen) ontzeggen. Dat doet niet alleen pijn. Het onrecht dat het Doelwit ondergaat maakt woedend en strijdbaar, waardoor het Doelwit gedrag gaat vertonen wat door omstanders wordt geïnterpreteerd als ‘bederver van de sfeer’, ‘lichtgeraakt’, ‘hysterisch’, ‘instabiel’, ‘zwak’, ‘grillig’, etc. De waardigheid van het Doelwit wordt daardoor opnieuw aangetast. Het Doelwit gaat vervolgens nog meer aan zichzelf twijfelen en krijgt uiteindelijk een hekel aan zichzelf. Het Doelwit vereenzaamt en vervreemdt van zijn/haar omgeving en van zichzelf.
In extreme gevallen kan dit isolement zo overweldigend voelen, en de woede van een Doelwit zozeer naar binnen slaan, dat suïcide een optie wordt.

Alleen het Doelwit zelf kan deze cirkels doorbreken. De verlossing van een slachtoffer van dergelijke ondermijning zit niet in het (eenzijdig) ten strijde trekken tegen mishandelaars. De verlossing zit in het onder ogen zien dat het niet de taak van anderen is te zorgen dat jij van jezelf kunt houden. Dat is iets wat jij en jij alleen kunt verzorgen.

Het sleutelwoord bij zelfliefde is waardigheid. Waardigheid geeft je de attitude en kracht om op een manier te handelen die zelfrespect geeft. Waardigheid bezitten betekent dat je vanzelfsprekend bestaansrecht hebt. Je bent respect en liefde van anderen vanzelfsprekend waard. Waardigheid maakt je onafhankelijk van de goedkeuring van anderen. Waardigheid maakt dat je op jezelf kunt rekenen. Het maakt dat je erop kunt vertrouwen dat je jezelf effectief zult beschermen tegen ondermijning. Waardigheid opent de deur naar zelfliefde.
En zelfliefde opent de deur naar geluk en succes.

OEFENING , eenvoudig, met snel en groot effect.
“Waardigheid vertegenwoordigt een diep niveau van ontvankelijkheid voor het leven, een biologisch ‘JA’ ”

Waardigheid eigenwaardeGa op een rustige plek zitten, met rechte rug. Haal een paar keer diepe adem, stuur de adem naar je buik. Plaats de linkerhand aan de bovenkant van je hart en laat de vingers rusten op het sleutelbeen. Plaats de rechterhand op de onderkant van het hart, onder de borst.(tekening links) Houd deze positie vast. Denk ‘waardigheid’ en adem in. Verbeeld je dat je waardigheid inademt via je hart. Adem uit en beeld je in dat je dat doet via de solar plexus (plek in het midden, twee vingers onder het borstbeen). Adem zo rustig en met aandacht een aantal keren in en uit.

De tweede positie: Maak een J vorm met je handen: linkerhand aan bovenkant hart plaatsen, rechterhand op de milt, onderkant linkerborstkas. Adem nu waardigheid in via hart en uit via de milt.
Doe dit een week elke dag een paar minuten, en je zult gezonder op dingen reageren. Veel plezier met herstellen!

[box type=”bio”] Verder lezen en meer oefeningen uit de NER methode (neuro-emotionele herprogrammering): http://biologyofkundalini.com/article.php?story=NeuroemotionalReprogramming&mode=print , NER methode (neuro-emotionele herprogrammering)[/box]

Artikel zelfliefde, vertaling oefening, copyright © Flourishh 2014
Foto homepage met dank aan unsplash.com / Vladimir Kramer

3 gedachten over “Zelfliefde en waardigheid, en pesten.”

  1. Ik word misselijk van de oefening, maar herken het gehele beeld wat hier boven geschetst word, ik heb dit mijn hele leven mee gesleept, dank je voor al deze inzichten op deze pagina,s

  2. Naast dat ik dit een helder en mooi stuk vind, vraag ik me er ook iets bij af. Vaak wordt er ten onrechte van uitgegaan dat wanneer je van jezelf houdt, je alle problemen oplost en je naar waardigheid kan handelen. Het ergste is dat wanneer je serie gepest bent, je de kwetsbaarheid blijft houden dat je eventueel ptss hebt ontwikkelt. Dit houdt in dat je in je oude angsten kan schieten wanneer misbruik opnieuw plaatsvind (dan wel niet door een andere situatie) Het alles altijd bij een slachtoffer neerleggen aan verantwoordelijk is iets wat niet past in een dergelijk misbruik. Een slachtoffer is ook afhankelijk van een omgeving die de persoon omarmt en steunt. Wanneer dit er niet is, en de kans is groot dat dit er niet is vanwege een zich steeds herhalend patroon van geweld in de jeugd en het vertrouwen dat diep is geschaad in de mens en mede omdat mensen graag een gepest iemand zien uit leedvermaak, of omdat ze het dan zelf niet zijn, maakt dat het slachtoffer kwetsbaar blijft. In mijn ogen is het dan ook altijd een groepsdynamiek die dergelijk misbruik mogelijk maakt. Het ontslaan van verantwoordelijkheid van de omgeving is daarom onterecht. Zij speelt hier wel degelijk een belangrijke rol, zonder de omstanders wordt het voor de manipulator namelijk bijzonder lastig gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *