Een orakel als kompas

ICHINGMoeilijke levensvragen? Raadpleeg het orakelboek I CHING !

Wanneer je met vragen rondloopt die je moeilijk beantwoord krijgt, kan het helpen een orakel te raadplegen.

Orakel is een begrip uit de Griekse mythologie en uit de religieuze praktijk van de Oude Grieken. Wanneer men een orakel raadpleegde, kwam men in contact met de goden, of, met de Bron. Je hoeft om een orakel raad te kunnen plegen echter niet naar Delphi in Griekenland! Een zeer goed bruikbaar orakel is de Chinese ‘I Ching’, ‘Het Boek der Veranderingen.’

Verwacht van dit orakel geen pasklaar antwoord of een accurate voorspelling. Dikwijls is het zo dat dit orakel juist nóg meer vragen oproept. Wees gerust, het is de bedoeling! Een orakel helpt je toegang te krijgen tot een ‘ander’ bewustzijn, tot de wereld van de geest. Een wereld vol beelden, associaties, toekomstperspectieven, kansen, mogelijkheden, ervaringen, belemmeringen en uitdagingen. Het mooie van een orakel is dat het je in contact kan brengen met een ‘dieper weten’, een weten dat universeel en van alle mensen is. Via een orakel kom je makkelijker in contact met dingen die je diep van binnen misschien allang wist of voelde, maar waar je niet ‘bij kon’. Dat diepere weten ben je weleens kwijt omdat je er, zonder dat je je dat realiseert, van afgesneden raakt.

De I Ching is gebaseerd op het idee dat diep in ons een beeldenwereld bestaat die alle mensen met elkaar verbindt. Sprookjes en mythen of Kunstwerken bijvoorbeeld, helpen ons in contact te komen met die wereld, die uit universele gevoelens, en onze lichte en duistere kanten bestaat. Met een orakel heb je een middel in handen om die onderbewuste wereld te betreden. Het orakel verbreedt  jouw blik. Een blik die door de waan van de dag nog weleens wil verkokeren of versmallen.

Verkokeren ontstaat automatisch. Dat komt omdat mensen diep van binnen wel wíllen dat hun ongewenste situatie verandert, maar tegelijkertijd vinden dat een uitzicht vol onzekerheden nóg vervelender is. Veiliger voelt het daarom om vast te houden aan de situatie waarin je verkeert. Hoe langer je in zo’n situatie zit, hoe meer raak je afgesneden van jouw ‘innerlijk weten’. Dikwijls is dat het beste recept om in een crisis te belanden. Een orakel kan jou op weg helpen of steunen op een andere dan gebruikelijke manier naar oplossingen te zoeken. Het mooie is, dat er áchter alle onzekerheden vaak andere zekerheden bestaan, gebaseerd op diepe wijsheden.

Elke situatie waar je je in bevindt kun je met de I Ching tegen het licht houden, of proberen te doorgronden. Het eeuwenoude Chinese orakelboek I Ching is een raadselachtig en wijs boek. Je stelt bijvoorbeeld de vraag ‘Ik voel mij niet gelukkig op mijn werk’ of ‘Ik krijg steeds dezelfde conflicten.’ of ‘Ik wil verhuizen.’, ‘Hoe verhoud ik mij daartoe’? Vervolgens gooi je met drie koperen muntjes en stap voor stap vormt zich een zogenaamd hexagram dat uit (6) lijnen bestaat. Bij elk hexagram hoort een tekst: een interpretatie van het hexagrambeeld, en adviezen. Die teksten kunnen overrompelend herkenbaar zijn. Je daarop concentreren en ze diep tot je door laten dringen kan een inspirerende ervaring zijn.

Regelmatig de I Ching raadplegen, geeft op den duur vertrouwen. Je leert beter luisteren naar je gevoel en intuïtie. Je durft, door regelmatig een orakel als de I Ching te raadplegen, beter te varen op jouw eigen, innerlijke, kompas.
Doe het gerust als je in een periode vol vragen zit: je zult verbonden zijn met de geesten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *