Gastblog en muziekvideo

Rémon, songwriter en muzikant onder de naam Marvelious maakte een muzikale videoclip om gepesten een hart onder de riem te steken. Onder het motto:
Pesten stoppen is misschien wel onmogelijk, maar de gepeste steunen is het makkelijkste wat er is!

GASTBLOG door Rémon. 

Vandaag las ik via Facebook een bericht van de NOS over een experiment van Joyce (http://nos.nl/op3/artikel/2041034-hey-joyce-gefeliciteerd-met-je-experiment.html). Joyce besloot de volgende post op Facebook te zetten: ‘Yeah, ik ben geslaagd!’. Niet lang daarna kwamen de felicitaties binnen. Niet een geheel raar in deze tijd van eindexamens op de middelbare school, toch? Alleen, Joyce heeft geen eindexamen gedaan dit jaar, en is dus ook niet geslaagd. En toch kreeg ze felicitaties binnen. Er zijn zelf mensen geweest die zij wekelijks spreekt, die haar gefeliciteerd hebben. Zo sociaal is social media dus…

Sociale media en pesten worden tegenwoordig vaak in één zin genoemd. En dat is één van die dingen die ik tegenwoordig zo moeilijk vindt aan het onderwerp pesten. Vroeger, toen ik wel eens gepest werd, gebeurde dat recht in mijn gezicht. Er was nog geen Facebook, Twitter en Instagram. Ik kleedde me nogal alternatief op de middelbare school en droeg een spike band. Gevolg was dat ik achterna gelopen werd door jongens die hondengeluiden maakten. Ik kon ze recht in hun gezicht aankijken. En zelfs als er iets gebeurde waar ik de pester niet direct kon aankijken, dan was het relatief makkelijk te achterhalen wie de pester nou was. Absoluut niet leuk, maar ik had wel de mogelijkheid om me op de één of andere manier te weren.

Op social media gaat dat niet zo makkelijk. Vaak gebeurt pesten anoniem. En hoe anoniemer het pesten gebeurt, hoe gemakkelijker het delen is en hoe groter daarmee de exposure. Want, als je de gepeste niet hoeft aan te kijken, is het makkelijker om er aan mee te doen. Delen is met een druk op de knop gebeurt. En het staat daar voor altijd. De handeling is klein, maar de gevolgen zijn echt bizar groot. Google maar eens op nieuwsberichten over pesten.

De wereld verandert snel en op zich is daar niets mis mee. Alleen zijn er een aantal veranderingen geweest die het pesten makkelijker mogelijk maken. Dat neemt niet weg dat diezelfde veranderingen ook ingezet kunnen worden om mensen die gepest worden een hart onder de riem te steken. Als je een post ziet over pestgedrag van iemand die je kent , reageer daar dan op. Vraag wat er aan de hand is. Praat met elkaar.

Ik heb niet de illusie dat we de pester tegen kunnen houden. Pesten hoort bij de mensheid. Het gebeurt al eeuwen. Wat we wel kunnen beïnvloeden is hoe we met pesten omgaan. Alle tools die het pesten makkelijk mogelijk maken maken, kunnen ook ingezet worden om de gepeste te helpen. Ik draag mijn steentje bij door aandacht voor het onderwerp te vragen via mijn passie: muziek. Ik maakte een videoclip die geïnspireerd is door de YouTube video’s van Jonah Mowry en Amanda Todd. Door een positieve boodschap uit te dragen via muziek, hoop ik dat mensen die niet lekker in hun vel zitten omdat ze gepest worden, herinnerd worden aan het feit dat er altijd wel iemand in je omgeving is die je wil steunen. Is het niet een familielid, dan wel iemand op school, of op je werk, of in de supermarkt, of in de keuken… Geef jezelf een gezicht en spreek je boodschap uit.”

Meer informatie over de muzikant kun je vinden op ( www.marvelious.com )

copyright © Flourishh 2015

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *