GASTBLOG: Empathie Spel

SoEblog

Stars of Empathy: het spel dat kinderen elkaars wereld laat zien.
We willen allemaal ‘goed in ons vel zitten’: blij, energiek en gelukkig zijn. Er zijn miljoenen boeken geschreven over hoe je dit kunt bereiken. Soms zijn we echter geneigd om zo ingewikkeld na te denken dat we de meest simpele en effectieve manieren over het hoofd zien.

Verlichting en verbondenheid
Wanneer je in een vrolijke stemming bent gaat contact maken vaak automatisch. Je denkt er niet echt over na, maar spreekt spontaan mensen aan. Het is makkelijker om contact met anderen te maken als je goedgehumeurd bent, want deze stemming brengt een bepaalde zelfverzekerdheid met zich mee. Dit in tegenstelling tot een sombere of verdrietige stemming. Allerlei gedachten liggen ten grondslag aan de aarzeling om contact te maken: ‘ik wil niet zeuren’, ‘ze zitten vast niet te wachten op mijn verhaal’, ‘ik moet niet zo moeilijk doen’ etc. Juist als je niet zo blij bent kan het echter fijn zijn om contact te maken.

“Nu weten tenminste een paar kinderen hoe ik me voel en ben ik niet meer zo eenzaam” zei een meisje na het spelen van Stars of Empathy. Daarbij moet je niet denken aan hele droevige, diepgravende gesprekken. Soms is het al genoeg om iets kort te benoemen en een ander deelgenoot te maken van wat er in je omgaat. De neiging bestaat om ‘het op te willen lossen’ als je vriend of vriendin jou deelgenoot maakt van zijn of haar verdrietige gevoel. Surprise, surprise: na jullie gesprek is het nare gevoel al voor 50% of meer ‘opgelost’. Je uiten levert verlichting, verbondenheid en zuurstof op.

Stars of Empathy helpt kinderen om zich te leren uiten, naar een ander te luisteren, elkaar te helpen, tolerant te zijn en niet meteen te oordelen. Want als je met elkaar praat, dan herken je altijd wel iets bij de ander. Een gevoel, een gedachte. Stars of Empathy is een bordspel dat een afspiegeling is van het dagelijks leven. Hierin wisselen lol, verdriet en blijdschap elkaar ook af. Het spel is gebaseerd op het idee dat ieder kind te maken heeft met gevoelens van blijheid, verdriet, angst en boosheid.

Door het spelen ervaren kinderen dat het heel normaal en menselijk is dat zij bepaalde gevoelens en gedachten hebben. Dit betekent niet dat er iets ernstigs aan de hand is en we hoeven er ons ook niet voor te schamen. Hoe beter kinderen in staat zijn om met hun gevoelens en gedachten om te gaan, des te kleiner de kans dat zij zich nu en in hun latere leven geconfronteerd zullen zien met sociaal-emotionele problemen.

Kinderen van nu zijn de ouders van de toekomst. Als de kinderen van nu over pakweg 20 jaar zelf kinderen hebben zou het mooi zijn als zij hen leren dat we contact kunnen maken vanuit onszelf. Of je nu boos, blij, bang of jaloers bent: het mag er zijn. Juist als het er niet mag zijn wordt het iets groots en voor je het weet liggen er vijf hulpboeken in je bol.com mandje.

[box type=”bio”] Meer informatie: www.starsofempathy.com  | Facebook: https://www.facebook.com/starsofempathy  | Twitter: https://twitter.com/starsofempathy | Mail: [email protected] [/box]

copyright © Stars of Empathy | Flourishh 2014

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *