beschadigd

Waarom komt mijn leven niet van de grond?
Misschien ben je op dit moment slachtoffer van een pestkop op jouw werk, school, in een vereniging, club, of in de buurt waar je woont en zoek je daar informatie over.
Misschien voel jij in jouw gezin buitengesloten, door niemand gerespecteerd of serieus genomen. Heb je het idee ‘zondebok’ of ‘zwart schaap’ te zijn. Voel je dat er in jouw familie of gezin iets niet klopt, ben jij de enige die met dat beklemmende gevoel rondloopt en mag het geen gespreksonderwerp zijn. Misschien voel je dat er bepaalde patronen in jouw leven zijn die je moeilijk kunt doorbreken, constateer je dat jouw carrière pad grillig is, dat jouw succes niet beklijft, dat je eenzijdig in mensen investeert en veel te lang in verkeerde functies blijft hangen. Misschien is jouw liefdesleven niet stabiel of kies je steeds verkeerde partners. Word je geplaagd door depressies en moedeloosheid. Kun je jouw bestaan niet vanzelfsprekend als geschenk omarmen. Misschien probeer je steeds weer opnieuw, met nodeloos veel inspanning, tot uitputting aan toe, je leven vorm te geven.

Het kan zijn dat je Doelwit van een Seriepester bent

VOORDAT JE ACTIE ONDERNEEMT, MOET JE DIT WETEN:

 • Een Seriepester is meester in het manipuleren van individuen (dus ook van doelwitten!) en groepen. Hij/zij is hierdoor lang in staat invloed te houden op de door hem/haar vergiftigde relaties in een groep.
 • Bijna niemand zal zich kunnen voorstellen dat deze pestkop een gewetenloos persoon is. Bijna niemand zal kunnen bevatten wat zijn/haar drijfveren zijn.
 • De Seriepester voelt zich superieur, voelt zich volkomen gerechtigd doelwitten kapot te maken en voelt geen berouw. De Seriepester is verslaafd aan haat voor zijn/haar Hoofddoelwit(ten) en komt nooit tot inkeer.
 • De Seriepester liegt zonder blikken of blozen, en dus geloofwaardig. Hij/zij kan overtuigend veinzen van alles te voelen.
 • Het is zinloos en zelfs onverstandig om met een Seriepester in gesprek te gaan. Deze pestkop is niet voor rede vatbaar!

ZORG VOOR JOUW (EMOTIONELE) VEILIGHEID, BELANGRIJKE INFORMATIE:

 • Een Seriepester probeert zaken altijd om te draaien en maakt gebruik van jouw bereidheid aan jezelf te twijfelen. Denk niet dat een Seriepester berouwvol tot inkeer komt wanneer jij openhartig vertelt hoe je onder diens acties lijdt. Integendeel, je voedt hiermee het genot en moedigt hem/haar slechts aan door te gaan en zelfs een tandje bij te zetten!
 • Wanneer het pestwerk in een ver gevorderd stadium is, is het bijna onmogelijk begrip te krijgen bij groepsleden die door de Seriepester als bondgenoot worden gebruikt. Het pesten gebeurt vaak zo geraffineerd dat de bron van de ellende voor niet-doelwitten zeer moeilijk te herkennen is. Zodra je openheid van zaken geeft, wordt door bondgenoten de kant van de pestkop gekozen. Dit hoort bij het sinistere spel van de Seriepester en is doorgaans tot in details voorbereid.
 • Verwacht geen erkenning van wat jou is aangedaan in de vorm van een oprecht excuus. Een Seriepester snapt het idee ‘excuus’ niet want hij/zij voelt zich altijd gerechtigd. Jij, Doelwit, bent in de ogen van de Seriepester volstrekt waardeloos. Je bent een ‘ding’.
 • Wie de Seriepester ook in relatie tot jou is: ‘vriend’, familie, gezinslid, collega, compagnon, leidinggevende, goeroe, docent, echtgeno(o)t(e), partner, zus, broer, vader, moeder, oom, tante, oma, opa, teamlid, partner in een Maatschap, compagnon, collega, leidinggevende, buurman/vrouw, hij of zij voelt geen liefde of respect voor jou, slechts haat en minachting. In de ogen van jouw kwelduivel heb jij geen enkel bestaansrecht. Je bent slechts prooi.

Er is misbruik gemaakt van jouw bereidheid aan jezelf te twijfelen

Doelwitten van (Serie)pesters raken door toedoen van hun belager vaak geïsoleerd. Doelwitten zijn meestal ernstig aan zichzelf gaan twijfelen en leven dikwijls in een heel kleine wereld. De pestkop wil niets liever. Op die manier ben jij niet de mooie, krachtige, succesvolle, vitale, blije persoon die jij kunt zijn!

Het heftige inzicht met veel emoties
Iemand in jouw naaste omgeving was of is er doelbewust op uit jouw leven, carrière en succes, jouw bestaan, te ondermijnen. Daar blijft het niet bij! Je zult misschien ook moeten accepteren dat jouw belager ermee wegkomt, terwijl jij met de brokken blijft zitten en aan het werk moet. Dat inzicht is confronterend en kan de volgende reacties in jou teweegbrengen:

 • woede, razernij, ontzetting
 • heftige fysieke reacties (duizelingen, overgeven, hartkloppingen)
 • momenten van intense twijfel (‘ik zie het verkeerd’)
 • ongeloof (‘dat doet mijn moeder, vader, broer, zus, compagnon, collega, baas niet’)
 • intens verlangen naar een ideale situatie (‘ik ga het rechtzetten’)
 • ontkenning (‘dit inzicht levert mij en mijn omgeving helemaal niks op’)
 • diepe schaamte (‘Ben ik hier in getrapt? Met al mijn verstand’?)
 • agressie richting jouw belager (‘ik sla hem/haar boven op zijn/haar bek’)
 • revanche willen nemen (je belager met gelijke munt terug willen betalen)
 • wraaklust (‘ik koop een pistool en ga er op af’)
 • opening van zaken willen geven (‘iedereen moet dit weten’)
 • willen vluchten, ver weg gaan (ook vluchten in figuurlijk zin: in alcohol of drugs)
 • jezelf iets aan willen doen (‘mijn leven was een farce’, ‘ik ben niks waard, ik heb niets meer, ik ben alleen’)
 • niemand meer durven vertrouwen (‘wie is er op uit mij kapot te maken?’)
 • twijfelen aan jouw geestelijke gezondheid (‘ík ben gek, paranoïde’!)
 • diepe schaamte (‘ben ik hier in getrapt? Met al mijn verstand’?)
 • niet meer van je plaats willen komen (jezelf in huis opsluiten)

Het is tijdelijk!
Troost je met de gedachte, hoe verwarrend al deze gevoelens ook zijn, het hoort erbij! Vaak zul je je onbegrepen, eenzaam en alleen voelen. Dat is tijdelijk! Wij weten uit ervaring: de redding is dichterbij dan je je, tijdens je diepste twijfels, realiseert.

Je geest is gekaapt.
De gevoelens en emoties die hierboven zijn beschreven, horen bij de schade die de Seriepester opzettelijk bij jou en in jouw omgeving heeft aangericht. Jouw geest is ‘gekaapt’ en de geesten van de mensen in jouw directe (werk)omgeving zijn door manipulaties mogelijk ernstig vergiftigd.

Stap uit de strijd!
Realiseer je dus goed dat als jij je door al jouw emoties laat leiden en er gehoor aan geeft, jij je opnieuw op het speelterrein van de pestkop begeeft. Wanneer je dat doet, begint alles weer opnieuw.
Informatie over seriepesters vind je op www.seriepesten.nl 
Kennis van de motieven en strategieën van deze gewetenloze pesters helpen je om niet weer in bepaalde valkuilen te stappen.

De enige manier om de pester uit je leven te bannen, is goedbeschouwd een geschenk: je zult terug moeten naar je ware zelf!

Stop energie in jezelf, maak jouw geest weer gezond.
Energie stoppen in vergiftigde relaties die nog onder de invloed van een Seriepester staan, is zinloos.
Vanaf nu kun je het beste alle tijd en aandacht in jouw persoonlijke ontwikkeling steken! Ruim jouw geest (gedachten) op. Leer naar je innerlijke stem luisteren. Dat geeft jou de kracht om uit de dynamiek van het pesten te stappen en te blijven. Schuw keuzes niet, hoe ingrijpend, verdrietig, schokkend en pijnlijk ook.

Jij bent de moeite waard, daarom werd je Doelwit.
Wanneer je Doelwit van een Seriepester bent, kun je daar ook constructief naar kijken. Doelwitten hebben ‘iets’ wat bij een sociopaat afgunst oproept: bijvoorbeeld: een rijk en aantrekkelijk gevoelsleven,  fantasie en verbeeldingskracht, aanleg voor spiritualiteit, geestkracht, een sterke(!)persoonlijkheid, compassie, trouw, liefde voor het bestaan, ruimdenkendheid…
Zaak is die eigenschappen op te zoeken, te ontwikkelen en in jouw leven te integreren. Door dat te doen kun je (eindelijk) jouw eigen bestaan vormgeven. Je vindt jouw eigen kern en leert daarop vertrouwen. Eenmaal op dat punt belandt, neemt jouw vatbaarheid voor sociopaten af. Stap voor stap voel je weer bestaansrecht. Je kunt jouw leven in liefde omarmen.

Twijfel?
Ook als je gepest wordt door iemand die wel in staat is berouw te voelen en zijn gedrag te stoppen, kun je veel aan deze site hebben, ook voor jou geldt: investeren in jezelf is de beste en snelste oplossing!

Steun en begrip nodig?
Wil je, hoe jouw situatie er ook uit ziet,  jouw hart luchten, ervaringen delen, waarnemingen checken, jouw situatie in kaart brengen? neem gerust contact op

Veel geluk met herstellen.

Dank je wel voor het lezen van dit artikel!

copyright © Flourishh 2014

5 gedachten over “beschadigd”

 1. Ontzettend mooi artikel !

  Precies hoe het in zijn werking gaat. Ik ben er helaas ook slachtoffer van geworden. Na het lezen van dit artikel bevestigt het nog maar eens hoe de werkelijkheid in elkaar steekt als je te maken krijgt met serie pesters. Als je het slachtoffer bent geworden dan kost het veel tijd en energie om het te verwerken en te genezen. Gelukkig is het wel mogelijk ! Het kan alleen wel jaren duren.

 2. De beschrijving van een seriepester sluit bijzonder aan op mijn ervaringswereld met mijn zus. Kort samengevat heb voor een 1 nieuw huis gebouwd, huis verkocht, slagerij verkocht en nieuwe gekocht, geholpen bij verhuizing, afstand gedaan van mijn erfdeel alsook dat het erfdeel van mijn overleden zus naar levende zus Ria ging. Afstand gedaan van schenkingen t.g.v. zus Ria. Daardoor kon moeders huis op naam van mijn zus worden gezet en mijn moeder bleef daar in wonen. Zus Ria hoefde nooit iets te doen thuis, stervens verwend. Kan poeslief overkomen maar ook liefdeloos en horkerig, hufterig, lui, pleegt chantage zodra ze haar zin niet krijgt. Mar enige waardering kreeg ik nooit. De verhouding was slecht en werd steeds slechter. Ik gaf in alles toe mede om ruzie te voorkomen, doch werd soms erg boos op mijn zus. Immers zij wenste nimmer discussie ze deed die alles zeer kort af als, “knettergek”, of “leugenaar”. Als ik boos werd werd dat zeer uitgemeten, klikte zij ook naar moeder. Heel geleidelijk kwam ik er achter dat zij ons in de fam ook zwart zat te maken. Uiteindelijk zei ze tegen moeder dat ik haar lastig viel en dat zij politie aangifte had gedaan. Toen werd het mij te gortig. Door mijn baan bij de Gemeente Rotterdam had ik soms contact met de politie, en mijn echtgenote als conrector had sms ook contact met de politie. Kortweg uiteindelijk bleek dat zij geen aangifte had gedaan, maar deed zij dit o moeder en ons te pesten. Deze periode duurde tot ca ons 65 jr, toen hebben wij het contact met haar verbroken. Inmiddels had ook haar oudste dochter/man met kinderen het contact met hun moeder ( mijn ). zus verbroken. Mijn moeder bleef echter nog leven. Die begreep uiteraard niets van de situatie. Ik had inmiddels door veel te lezen wel ontdekt dat mijn zus een narcist was. Mijn moeder bleef haar dichter ( mijn zus) verdedigen, wat niet onlogisch was. Toen moeder in 2013 naar het verzorgingstehuis ging, kwam de woning vrij waarin moeder woonde. Ik moest van moeder de woning van mijn zus verkopen. Immers moeder beschouwde het a.h.w. nog als haar huis . Wat bleek dat mijn zus had al hypotheek op de woning gevestigd bij de bank. De verkoopsom ging dus als aflossing naar de bank, want mijn zus had het huis er in 4 jr tijd doorgejast. Zo ook had zij het spaar geld van haar man ( dat ik jaren had beheerd op verzoek van haar man) ca € 600.000 er ook al doorgejast).

  Nu in 20 16 weer ruim bijna 5 jr later moeder is nu 98 , heb ik de verhouding toch weeer hersteld met mijn zus. Ik kon er niet tegen dat onze 98 jarige moeder met 2 nog levende kinderen
  ( 71 en 72 jr) in haat zou sterven. Mijn echtgenote en ik zijn zeer zeer succesvol geweest in ons leven vooral financieel hebben ook een riant penthouse in Spanje, Ik liet mijn zus daar in 2017 en aantal weken in logeren, idem het gezin van haar nog overgebleven dochter ( die wij in 2017 tot erfgenaam hadden benoemd). Inmiddels werd moeder ernstig ziek, maar ik ging ook veel naar moeder als vervanging voor mijn zus. Toen ik mijn moeder in het verzorgingstehuis eten ging geven zei mijn zus je lijkt wel gek daar is betaald personeel voor. Ook kreeg ik een mail dat zij niet va zins at om kaarten te schrijven bij moeders overlijden of koffie te zetten want dan werd zij moe. Toen wij in sept/okt dit jr naar ons penthouse wilde gaan om het winterklaar te maken, kreeg ik 3 dagen voor het vertrek en mail dat zij dan niet ( meer) nar moeder op bezoek ging. Ik heb toen onze vliegreis nar Spanje afgezegd ook de vliegreis van vrienden die zouden komen. Ik heb mijn zus en haar overgebleven dochter ( onze erfgename) in kennis gesteld dat wij en onze vrienden niet naar Spanje gingen en wij de vliegkosten voor onze mik hadden. Heel erg wrang omdat ik ook de vliegkosten van mijn zus naar Spanje had betaald idem die van haar dochter. Ik heb har dochter hieromtrent ( nog) niet op aangesproken, wel mijn zus. Kom echter niet in gesprek met mijn zus ze heeft volstaan met 1 antwoord “je bent knettergek”.

  Mijn moeder is inmiddels behoorlijk verward vermoedelijk weet ze niet dat het gezin weer total uit elkaar ligt.

  Wij hebben niet getwijfeld aan onze eerlijkheid en goedheid. Maar mijn echtgenote en ik hebben geen kinderen, maar mijn zus heeft wel voor 15 geteld. Wij hadden belangrijke banen en daardoor heel veel incasseringsvermogen opgebouwd dat is het geluk. Maar ze is een nagel aan onze doodskist het aantal uren en de slapeloze nachten en de pijn die ze heeft bezorgd is met geen pen te beschrijven. In bijzonder ook omdat ik bij mijn moeder de waarheid nooit echt kwijt kon! Dit alles is uiteraard zeer verkort weergegeven.

 3. Wat een herkenning. Helaas ben ik ook dupe geworden van een gewetenloze pester.
  Werkte vijf jaar op een afdeling die nauw samenwerkte met een andere afdeling. Bij afwezigheid werden zaken van elkaar overgenomen. Dit gaf veel onduidelijkheid en onderling spanning. Mijn zeer dominante collega wist het altijd goed voor haar zelf te regelen. Maar als ze andersom iets moest doen voor mijn afdeling dan moest iedereen het weten. Als ze het al oppakte dan moest ze ook worden bedankt. Altijd maar de di gen groter maken. Daar was ze meester in.
  Zelf werkte ze 3 dagen en ik 5 dagen. Ik nam dus structureel 2 dagen voor haar waar. Nooit een bedankje gehad.
  Op een gegeven moment kwam er op mijn afdeling een collega erbij. Deze functioneerde niet op een andere afdeling en ze was liever zen dan ze iets deed. Beide dames hadden elkaar gevonden en op den duur was het 2 tegen 1. Iedereen wist dat er onderling spanningen waren, maar de leidinggevenden grepen niet in.
  Na een periode van 2 jaar viel ik uit wegens burn out.
  Mijn leidinggevende was kwaad dat ik mij had ziek gemeld. Ik was immers een sterk persoon en hij nam in twijfel dat ik burn out was.
  Na een maand nam hij contact op. Ik vertelde wat mijn situatie voor impact had op mijn omgeving . Hij zei: je weet niet wat het hier met de mensen heeft gedaan. Totaal geen empathie voor mijn situatie.
  Mijn werkgever heeft op een gegeven moment mediation ingezet. Het gesprek zou plaatsvinden met de pester . Maar ze heeft het zo kunnen regelen dat het een teamgesprek werd. Beide collega’s vormden een blok waardoor de mediation werd beëindigd. Ik kon niet meer terug naar mij afdeling en werd ingezet als manusje van als op een andere afdeling. Ik heb op Den duur een jurist in de arm genomen om mijn functie terug te krijgen. Ipv een reïntegratie kreeg ik een beëindigingsvoorstel. Het juridisch getouwtrek heeft bijna anderhalf jaar geduurd.
  ik heb er veel verdriet van gehad dat ik altijd goed ben beoordeld en goed functioneerde maar door mijn pestster en haar leugens en door samenspannen met de andere collega in zo’n bizarre situatie ben terecht gekomen. Dat is zo moeilijk te begrijpen. Het heeft mij beschadigd en zeker ook omdat de 2 collega’s zo vrolijk verder zijn gegaan zonder consequenties, terwijl mijn leven en financiële zekerheid alles weg viel.
  Nadat ik was uitgevallen is mij collega heel hard haar best gaan doen. Heel hard gaan rennen/werken waardoor de indruk werd gewekt dat het volledig aan mij lag.
  ik heb weer een leuke baan gevonden, maar het pesten en de gevolgen daarvan zijn gewoon traumatische geweest. Ik denken dat het op de achtergrond raakt. Echt kwijtraken zal ik het niet.

 4. Ik heb dit met een collega meegemaakt. Ben hier erg door van slag geweest. Ik had voor het akkefietje met deze collega namelijk al een rotperiode op het werk doorgemaakt en dacht dat ik haar kon vertrouwen. Dus nog een klap. Inderdaad een lange herstelperiode van nodig gehad met allerlei verschijnselen die hierboven beschreven worden in het stukje Het heftige inzicht met veel emoties. Je voelt je zo verraden door iemand die je dacht te kunnen vertrouwen. Helemaal als je denkt dat je na een eerdere vervelende periode op het werk eindelijk in rustig vaarwater terecht bent gekomen en weer van je werk kunt gaan genieten. Inderdaad, praten met een (serie) pester heeft geen zin. Staan ze niet voor open en als je je kwetsbaar opstelt hoor je het later in de wandelgangen terug of in een opmerking naar een andere collega. Ik heb daardoor ook heel lang moeite gehad om het vertrouwen in sommige andere collega’s (en andere mensen) terug te krijgen en volledig iemand vertrouwen doe ik echt nooit meer. Daarvoor ben ik te hard op mijn muil gevallen. Het kost inderdaad veel tijd ( en de begeleiding die ik hierbij heb gehad, gelukkig ook van mijn teamleider) om over het gebeuren heen te komen en af en toe als ik eens een slechte dag heb kan ik er nog wel eens last van hebben. Ik laat de gevoelens die het dan bij mij oproept dan maar even toe en dan gaat het daarna wel weer goed en kan ik weer verder. Op het werk heb ik gelukkig niet direct met deze collega te maken, maar ik kom haar daar wel af en toe tegen. Mijn remedie: Haar negeren, alleen het hoognodige aan woorden uitwisselen en voor de rest links laten liggen. In het begin was dit moeilijk, toen deed het me allemaal nog te veel en zat ik bijna tegen een burn-out aan , maar nu kan ik er mee omgaan en doet ze me niks meer. Waar is het voorval goed voor geweest…? Dat ik eelt op m’n ziel heb gekweekt en niet zo snel meer in dit soort situaties trap en beter m’n grenzen aangeef naar mensen (Dit flik je mij niet (meer)) en onverschilliger ben voor wat anderen van de situatie vinden. Want de pester deed het eerst ook lijken of het aan mij lag dat zij en ik niet meer leuk met elkaar omgingen. Uhuh, nadat zij mij dus een kunstje geflikt had…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *