herstel

Herstel , stap 1: Dingen een naam geven.

Om herstel mogelijk te maken wanneer je gepest of emotioneel misbruikt werd, is het belangrijk dat je dingen een naam geeft. Zo kun je onderscheid gaan maken tussen:

*wat bij jou hoort, wie jij bent, jouw karakter
*het effect dat het pesten op jou heeft gehad

herstel van geestelijke mishandeling, pesten

Verdiep je in welke methodes jouw pester heeft toegepast om jou te raken. Leer wat het effect op jou is geweest. Heb je daar zicht op, dan kun je gaan werken aan je herstel.

We raden je daarom aan om ook de artikelen in het hoofdmenu van onze site over pesten en psychopathie te lezen: www.seriepesten.nl

Pesten komt ook voor in families en gezinnen.
Het lijkt een rare term, ‘pesten’, voor leed dat wordt berokkend aan leden van een gezin. Wanneer iemand verstoten wordt, alle negativiteit over zich heen krijgt of respectloos bejegend wordt, spreekt men vaak van ‘de zondebok’ in een gezin. Volgens de theorie van de zondebok, heel kort door de bocht verwoord, worden gevoelens van onvrede over zaken die niet pluis zijn in de gezinsrelaties, geprojecteerd op een van de kinderen. Echter, seriepesters, personen die verslaafd zijn aan pesten, kiezen ook in hun gezin doelwitten uit. In dat geval is de zondebok een doelwit van een gezinslid die zorgt dat zoveel mogelijk pijlen op hem/haar gericht worden in dat gezin. Na verloop van tijd, wanneer er veel conflicten in gezin en familie zijn ontstaan door toedoen van de seriepester, zullen de andere gezinsleden hun gevoelens van ongenoegen en frustratie wel projecteren op het doelwit. Dit gebeuren wordt echter sterk beïnvloed en gestuurd door de seriepester.
Als je tegenover jouw gezin of familie bent komen te staan, vaak wordt aangevallen of beschuldigd, respectloos wordt behandeld, een ander gezinslid jou steeds moet hebben, dan kan het zijn dat je te maken hebt met een serie pester in jouw gezin of familie.

http://seriepesten.nl/in-families1/seriepesten-in-familie/

Illustratie: dank aan unsplash.com, Simon Schmitt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *